Laatste tastbare geschiedenis gezin Erwin Levy

Vakantie brengt je op andere plaatsen. Deze zomer gingen we naar Limburg. Vorig jaar ben ik er achter gekomen dat een neef van mijn grootmoeder, Erwin Levy, in Eygelshoven (bij Kerkrade) heeft gewoond. Hij was met zijn gezin en overige familie Duitsland ontvlucht en naar Israel vertrokken. Wellicht gedreven door heimwee was hij -in tegenstelling tot zijn ouders en broers- teruggekeerd naar Europa. Hij dacht dat het in Nederland (eind jaren ’30) veilig zou zijn, en streek met zijn echtgenote en 3 zoons neer in Eygelshoven (bij Kerkrade). In juli 1942 woonden ze daar in de Laurastraat 89. Na de inval in Nederland zijn ze alsnog opgepakt en gevangen gezet in Vught. Op 8 juni 1943 werden alle kinderen jonger dan 16 jaar op transport gesteld vanuit Vught, via Westerbork, naar het vernietigingskamp Sobibor in Polen. Zij kozen er voor om allebei met hun jongste zoon Dagobert, 13 jaar oud, mee te gaan. Waarschijnlijk zijn zij direct na aankomst vermoord. Van de 3017 gedeporteerden die -net als Erwin en zijn gezin- op 11 juni in Sobibor aankwamen heeft niemand de oorlog overleefd. Hun middelste zoon is enkele maanden later naar Sobibor getransporteerd en vermoord. hun oudste zoon is tijdens de beruchte dodenmarsen van Auschwitz vlak voor het eind van de oorlog vermoord.
Hun voormalige woonhuis herbergt tegenwoordig een fietsenmaker. Dit is -voor zover mij bekend- het laatste tastbare dat aan dit gezin herinnerd. Aangrijpend!

IMG_0051

Naschrift: inmiddels is er veeleer meer bekend over het gezin van Erwin Levy (1896-1943). Om hem en zijn gezin niet te vergeten,
heb ik een pagina aangemaakt.