Vier oude Hugenholtz portretten

Vandaag had ik een ver familielid, Elsken Hijink, op bezoek. Ze had een heel aantal foto's bij zich van haar Hugenholtz voorouders. Deze foto's gaat Elsken Hijink nog voorzien van de juiste namen. Over een aantal maanden spreken we weer af!. Ik zal de foto's daarna digitaliseren. Ze bracht ook een viertal oude portretten mee. Het betreft een vader en zoon en hun echtgenotes. Het is belangrijk dat deze uiteindelijk op een goede plek terecht komen, waar men voor de komende generaties deze schilderijen wil bewaren en conserveren. Tot die tijd pas ik op de portretten.

tbh portret van grootvader p.a.c. hugenholtz (1) tbh portret van grootmoeder e.c. hooykaas (1)


Bovenstaande portretten zijn van Petrus Arnoldus Conradus Hugenholtz (1724-1797) en zijn echtgenote Elisabeth Catharina Hooykaas (1727-1796). Petrus is geboren in Bentheim als zoon van Petrus Conradus Hugenholtz (1697-1725).
Op 8 september 1741 werd Petrus ingeschreven als student theologie in Groningen en werd op 23 juni 1744 bevorderd tot proponent door de classis Appingedam. Vervolgens werd hij benoemd tot hulppredikant van ds. J. Hooykaas uit IJsselstein. Op 8 december 1748 werd hij door ds. Mentes uit Benschop bevestigd als predikant in IJsselstein. Na het overlijden van ds. Hooykaas op 3 augustus 1751, trad hij op als gewoon predikant van IJsselstein.
Als predikant was hij zeer geliefd en bovendien was hij een man van studie zoals blijkt uit zijn geschriften en uit de bekroning met de derde zilveren ereprijs die hij kreeg voor zijn beantwoording van een prijsvraag, uitgegeven door Teylers' Godgeleerd Genootschap. Hij overleed in IJsselstein na ruim 48 jarige dienst, aan verval van krachten.

tbh portret van moeder m.m.c. ter bruggen (1765-1819) (1)tbh portret van vader f.a.b. hugenholtz (1755-1819) (1)



Fredericus Arnoldus Bernardus Hugenholtz(1755-1819) en Maria Mertilda Cornelia ter Bruggen (1765- ).
Hij was een zoon van de beide personen op de eerste twee portretten van deze blog: Petrus Arnoldus Conradus Hugenholtz (1724-1797) en Elisabeth Catharina Hooykaas (1727-1796).
Fredericus is geboren in IJsselstein in 1755 en vertrok later naar Amsterdam. Maria is een dochter van dr. Isaäc ter Bruggen en Anna Catharina Beyen.

French connection

Vandaag werd ik benaderd door een mij onbekend Française, Dominique Fromentin, die nadere uitleg vroeg over twee personen die op mijn stamboom pagina beschreven staan. De pagina was alleen in het Nederlands geschreven, en ze kwam er niet goed uit met google translate.
Het bleek te gaan over het echtpaar Polack-Pape uit Delmenhorst. Het waren haar directe voorouders, maar ook mijn directe voorouders. Ik stam af van hun dochter; zij van hun zoon. Haar voorouders waren in Frankrijk terecht gekomen. Met haar hulp heb ik weer een stukje kunnen toevoegen aan de wereldstamboom van www.geni.com.
In 2013 had ik met nicht Rosita Steenbeek een bezoek gebracht aan Noord-Duitsland en aldaar ook de familiegraven van de Joodse begraafplaats bezocht. Hier ontdekte we dat ook onze bet-betovergrootmoeder Lea Beke Polack-Pape bij de andere familiegraven lag. Het was mij bij eerdere bezoeken niet opgevallen, omdat ze onder haar nieuw aangenomen Joodse voornaam "Lea" begraven lag. Ik heb inmiddels gezorgd dat de webpagina tweetalig is opgesteld. Op de pagina zelf is nadere informatie te vinden.

IMG_1463 (1)

Boekpresentatie "Rose" door Rosita Steenbeek in Ransdorp

Vanmiddag werd het nieuwe boek "Rose" van Rosita Steenbeek ten doop gehouden in de kerk waar opa Gerhard Hugenholtz (1889-1969) predikant was ten tijde van de ontmoeting met onze oma Rose Hugenholtz-Lehmkuhl (1905-1992).

Rosita vertelde over haar roman en het schrijfproces en overhandigde het eerste exemplaar aan haar moeder, tante Margreth Steenbeek-Hugenholtz (geb. 1934), de dochter van "Rose". Overige sprekers waren haar uitgever Laurens Ubbink, vanuit Bremen de kleinzoon van de predikant die mijn grootouders gedoopt heeft: ds. Reinhard Groscurth en auteur Geert Mak. onze nicht Henrietta Hugenholtz (zang) & Rocus van den Heuvel (piano) zorgden voor de muzikale omlijsting.
Het boek is te krijgen via de boekhandel.
De hyperlink verwijst naar een youtube-filmpje over de boekpresentatie: https://www.youtube.com/watch?v=9AbeZB7NhDU


RoseIMG_1330IMG_1324IMG_1329IMG_1320IMG_1327IMG_1699

Stolperstein voor Dagobert Levy (1930-1943)

Dagobert Levy (1930-1943) was een zoon van Erwin Levy (1896-1943). Erwin Levy was een neef van mijn oma Rose Hugenholtz-Lehmkuhl (1905-1992). De familie is in de jaren '30 gevlucht vanuit Duitsland naar Zuid-Limburg. In 1943 is de familie via Vught met het beruchte "kindertransport" naar het vernietigingskamp Sobibor in Oost-Polen gedeporteerd en vrijwel zeker direct na aankomst vermoord.

Onlangs werd ik benaderd door dhr John Jansen in de Wal uit Canada, die mij vertelde een jeugdvriend te zijn geweest van Dagobert Levy en vroeg om toestemming om enkele foto's te mogen gebruiken. Alle herinneringen aan de familie had hij jaren verdrongen, maar nu kwam alles in alle heftigheid boven. Om de demonen uit het verleden te verdrijven wilde hij een aantal dingen vastleggen die hij zijn hele leven had verdrongen. Een paar dagen later stuurde hij mij deze indrukwekkende presentatie.

Presentatie in "Powerpoint"


thumb_Dagobert levy 1930_1024

Laatste briefkaart van Manfred Levy uit 1943

Manfred Levy (1920-1945) was een zoon van Erwin Levy (1896-1943), een neef van mijn oma Rose Hugenholtz-Lehmkuhl (1905-1992). In het Archief van Eygelshoven stuitte ik op deze briefkaart, die Manfred Levy uit de trein van Westerbork naar Auschwitz heeft gegooid. Hij heeft nooit geweten dat zijn ouders en beide broers maanden daarvoor al vermoord waren in Sobibor. Manfred is uiteindelijk onder afschuwelijk omstandigheden omgekomen tijdens de dodenmarsen die georganiseerd werden door de nazi's, toen de Russen steeds verder oprukten.

thumb_Manfred Levy 1920_1024

VOORZIJDE / FRONT
Westerbork, 25.9.1943
Beste Joep en alle  (Dear Joep en everyone else)
Uit de trein de laatste groeten aan alle van jullie Manfred Levy
(From the train the last greetings to all of you from your Manfred Levy)

ACHTERZIJDE / BACK:
Den heer Jos. Charlier (=mr Jos. Charlier; his best friend)
Laurastraat (89) (ik weet niet waarom hij zijn eigen adres gebruikte: wellicht uit veiligheidsoverwegingen)
Eygelshoven
Limb. (=provincie Limburg)

Afz. Manfred Levy
2.zt. op reis (Dont know what 2.zt means; "op reis" means "traveling")

Briefkaart Manfred_1'

Briefkaart Manfred_2

Om Manfred en zijn familie niet te vergeten, heb ik jaren geleden een webpagina over ze gemaakt.
http://www.hugenholtz.net/levy-simon_dutch/ (in Dutch)
http://www.hugenholtz.net/levy-simon/ (in English)