Korte ontmoeting Fif Hugenholtz Sydney

Tijdens een studiereis naar Zuidoost Azie en Australië had ik met een groep collega’s een weekendje vrij, waarin we besloten naar de „Blue Mountains” te gaan. Tijdens de terugreis bedacht ik mij dat Fif (dochter van HSJ (Henk) Hugenholtz in de buurt moest wonen. Ik had haar het jaar ervoor ontmoet tijdens een familiereünie. Ik kwam er achter dat de bus vlak langs haar huis zou rijden. Ik heb Fif gebeld of ze thuis was, en mijn collega’s gevraagd of we even een korte pauze konden inlassen. We hebben even bij kunnen kletsen. Leuk om elkaar weer gezien te hebben.
IMG_1026IMG_2706

Gevonden vanuit Brazilie

Vandaag kreeg ik een zeer enthousiaste mail vanuit Florianopolis in Brazilië. Ik wist dat Ernst Willig, een neef van mijn oma Rose Hugenholtz-Lehmkuhl (1905-1992) -net als zijn zus Rose Willig- naar Brazilië vertrokken was. Alleen ontbrak van hem daarna ieder spoor. Ook de nakomelingen van zijn zus wisten niet wat er van hem geworden was.
Nu blijkt hij in 1973 (op 60 jarige leeftijd) een zoon te hebben gehad. Hij overleed in 1983. Zijn zoon (Michael Willig) was op de gok aan het zoeken op het internet, en stuitte op mijn website over zijn grootouders Rudolf en Henny WIllig-Leeuwarden. Hierop vond hij ook allerlei jeugdfoto’s van zijn vader. Op onderstaande foto staat Michael met zijn echtgenote en dochter.
IMG_0147

Neanderthal DNA?

Toen onze verre voorouders migreerden vanuit Afrika naar Europa en Azië, kwamen ze ook in contact met andere mensachtigen. Deze verre verwanten, zoals de Neanderthalers zijn nu uitgestorven, maar hun DNA leeft voort in het DNA van hun nakomelingen. Gemiddeld bestaat 1-4% van het DNA van de Kaukasiers uit Neanderthaler DNA. Uit onderzoek blijkt dat 2,0% van mijn DNA afkomstig is van de Neanderthaler. Monique had verwacht dat ik vééééééééél meer Neanderthaler DNA zou hebben Winking

Hieronder de informatie die ik toegestuurd kreeg:
Most non-Africans are about 2 percent Neanderthal and slightly less than 2 percent Denisovan. Both percentages are calculated using a sophisticated analytical method that looks at parts of your DNA that you share with these hominin populations. The science around this calculation is very new. Thanks to participation from citizens like you, we continue to learn more and refine this method. For this reason, your result may change slightly over time as our accuracy and understanding improves.

Hersteld Evangelisch Luthers gemeente in Amsterdam

Ik kwam er onlangs achter dat mijn voorouder Gerhard Herman Röver (1753-1831), bankier in Amsterdam, enorme bedragen heeft neergeteld om de Hersteld Evangelisch Lutherse gemeente in Amsterdam een eigen gebouw te geven. Het gebouw is gelegen aan de Kloveniersburgwal 50 in Amsterdam. Deze gemeente had zich in 1791 afgesplitst van de Lutherse gemeente in Amsterdam. Naar de mening van de dissidenten hadden de ideeën van de Verlichting teveel vat gekregen op de leer van Luther. In een antiquariaat kwam ik een ingekleurde ets tegen.

elga

Plaatsing Stolpersteine in Eygelshoven

Op donderdag 2 februari 2012 legde de Duitse kunstenaar Gunter Demnig vijf ‘Stolpersteine’ aan de Laurastraat 89 in Eygelshoven. De zogenaamde struikelstenen symboliseren vijf leden van het gezin Levy-Simon die vanuit het huis zijn gedeporteerd: een neef van oma Rose Hugenholtz-Lehmkuhl (1905-1992). Oma was in 1920 nog bruidsmeisje geweest op zijn bruiloft. Het betreft Erwin Levy (1896-1943); Selma Levy-Simon (1897-1943) en hun drie zoons: Manfred (1920-1945), Günther (1923-1943) en Dagobert (1930-1943). 
Het plaatsen van dergelijk stenen is een idee van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig die donderdag aanwezig was in Eygelshoven. Hij plaatste de eerste Stolperstein illegaal in Berlijn in 1996. Inmiddels zijn er verspreid over heel Europa 33.000 „struikelstenen” gelegd.  
Die dag ben ik met mijn vader Hans Hugenholtz (1932), mijn tante Margreeth Steenbeek-Hugenholtz (1934) en nicht Rosita Steenbeek afgereisd naar Zuid-Limburg.
Op youtube is
DIT FILMPJE gepost over de plaatsing van de Stolpersteine in Eygelshoven.
Afbeelding 5