Portret Meinhard Lohman (1550-1619) gevonden

Zo af en toe tik ik wat namen in zoekmachines in, om te kijken of er nieuwe informatie over personen verschenen is. Vandaag stuitte ik in een digitaal Gronings archief op een portret van mijn verre voorouder Meinhard Lohman (1550-1619): 13 generaties terug! Van beroep was hij lakenhandelaar en burgemeester van Neuenhaus (Duitsland) en Nieuweschans (Groningen).

Meinhard trouwde met Aleit Meiners. Uit dit huwelijk werden de volgende kinderen geboren:
1. Fenne Meijnhards Cremer-Lohman ( - na 1668)
2. Johan Meinhards Lohman (~1595-1664)

Om hem in mijn stamboom te plaatsen, hierbij enige verduidelijking over de afstamming: vooral voor mijn familieleden: Ik stam af van zijn dochter Fenne. Zij trouwde met een telg uit de Ootmarsumse patriciër familie Cramer. Hendrik Knijpinga Cramer (1754-1815), de laatste drost van Twente, was een van haar nakomelingen. Deze had weer een kleindochter Euphemia Cramer (1829-1905), die trouwde met GWK Hugenholtz (1826-1893); mijn betovergrootouders.

Van zijn zoon Johan Meinhards Lohman (~1595-1664) stamt de familie de Savornin Lohman af. Meinhard overleed op 69 jarige leeftijd in Neuenhaus (Duitsland).

Pasted Graphic

Bezoek Klaaswaal met tante Margreth en Rosita

Vandaag ben ik met mijn tante Margreth Steenbeek-Hugenholtz en nicht Rosita Steenbeek afgereisd naar Klaaswaal, waar opa Hugenholtz predikant was van 1932-1946.
De dag in Klaaswaal begon met de kerkdienst in de NH-kerk (mmmm ze gebruikten de oude berijming&hellipWinking. Na afloop heb ik nog even op de preekstoel gestaan. Aansluitend op bezoek geweest bij een oude vriendin van mijn tante. Ze hadden elkaar al 60 jaar niet gezien. Daarna het dorp bekeken, met een jaren ’30-’40 bril op, waarbij het beeld door mijn tante geschetst werd. Veel doorkijkjes gekregen naar tijden die al lang voorbij zijn. De dag afgesloten met een maaltijd en een wijntje in een voormalige boerderij.
De website over mijn grootouders: www.hugenholtz.net/hugenholtz-lehmkuhl/

IMG_0083IMG_3019IMG_3032IMG_0079IMG_3058

Woonhuis en werkadres betovergrootvader CAJ Geesink bezocht

Omdat de kinderen een feestje hadden in de middag en avond in Maarssen, hadden Monique en ik even de tijd om ergens naartoe te gaan. We besloten naar Amsterdam te gaan. Toen we de de Herengracht passeerden, herinnerde ik mij dat mijn betovergrootouders Geesink-Reuver hier gewoond hadden. Na lang wandelen vonden we hun woonhuis: Herengracht 3. Schitterend huis. Mijn overgrootmoeder Mathilde Hugenholtz-Geesink (1865-1942) is hier geboren en groeide op in een rijk liberaal fabrikantengezin. Haar vader, Coenraad Geesink, was zeepzieder en drukker, die in al in de jaren 1860-1870 van nabij betrokken bij bij de oprichting van de typografenbond, de eerste vakbond van Nederland. In 1867 had hij een groep arbeiders meegenomen naar de wereldtentoonstelling in Parijs, om ze te laten zien, hoe ze zich konden organiseren. Hij hield lezingen samen met mensen als Domela Nieuwenhuis en Multatuli. Haar moeder groeide op in een steenrijk gezin, waar mensen als Isaac Da Costa en de reveille-kring kind aan huis waren.
Enkele honderden meters verderop lag het oude industriële pand: „De Keizerskroon” Brouwersgracht 114-118, waar zijn zeepziederij en drukkerij gevestigd waren.

De website die ik over mijn betovergrootouders gemaakt heb is hier te vinden: www.hugenholtz.net/geesink-reuver/

bIMG_0001IMG_0006IMG_0004

Historische roman Rosita Steenbeek over onze oma

Mijn nicht Rosita Steenbeek is bezig met de voorbereiding van een roman over onze grootmoeder Rose Hugenholtz-Lehmkuhl (1905-1992). Het boek is vanaf 1 mei 2015 verkrijgbaar in de boekwinkel. 

Titel: ROSE
door: Rosita Steenbeek

Onderstaande tekst heb ik overgenomen van de uitgever. Volg de link hieronder voor meer informatie.
In haar nieuwe boek Rose vertelt Rosita Steenbeek het bewogen leven van haar grootmoeder Rose Hugenholtz-Lehmkuhl en de lotgevallen van haar joodse familie tijdens de Tweede Wereldoorlog.Rose is de dochter van een joodse moeder en een Duitse vader. In 1929 verliest zij haar hart aan Gerhard Hugenholtz, een Nederlandse dominee, en samen vestigen zij zich in Klaaswaal, een dorpje onder de rook van Rotterdam In de jaren dertig waaiert Roses joodse familie uit over de wereld, op de vlucht voor Hitlers antisemitische bewind. Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en op 14 mei ziet Rose de bommen op Rotterdam vallen. Haar man sluit zich aan bij het verzet en wordt opgepakt. Door spelingen van het lot komen leden van Roses familie in de oorlog aan verschillende kanten van het front terecht. Rosita Steenbeek, bekend van haar vele romans en boeken over Rome, schrijft met Rose een boek over een grote liefde tussen twee mensen, maar ook over goed en kwaad, over vergeving en over hoe moeilijk het is om de wereld in te delen in zwart en wit.
Zie ook deze link naar de website van de uitgever voor meer informatie:
www.amboanthos.nl/boek/rose/

53b360e8df7f89.92943185

Compleet vernieuwde website in de lucht

Zojuist heb ik mijn compleet vernieuwde website in de lucht gebracht.

De eerste versie van mijn website die dateert uit 1997, had ik geprogrammeerd in HTML. Enkele jaren later werd het maken van een website al iets eenvoudiger toen Microsoft het programma „Frontpage” uitbracht. Daarna ben ik overgestapt op Redhat, en toen dat verdween ben ik overgestapt op iWeb van Apple. Helaas heeft Apple enige jaren geleden besloten om dit programma niet meer te ondersteunen.

Na verloop van tijd werd het steeds lastiger om aanpassingen te maken. Daarom nu deze geheel nieuwe versie, die ik gemaakt heb met behulp van het programma „Rapid Weaver”. Vanaf nu kunnen er dus weer allerlei aanvullingen, verbeteringen en aanpassingen te verwachten zijn.