Bezoek Israel 2011

In November 2011 ben ik een paar dagen naar Israel geweest, op uitnodiging van een aantal familieleden. Op het vliegveld werd ik opgehaald door Yoav, die ik al eerder in Eygelshoven had ontmoet bij de aanbieding van het gebedenboek van Erwin Levy aan de familie in Israel. ‚s avonds Zijn we in Tel Aviv uit eten geweest, nadat we het graf van Yitzhak Rabin hadden bezocht, die vlak in de buurt in 1995 was vermoord. Werd het gezelschap uitgebreid met de Rotem, de verloofde van Yoav en Shai Sapir, die mij ooit gevonden heeft via mijn website en waarmee ik veel informatie heb uitgewisseld. Wat een geweldige stad is Tel Aviv!
De volgende dag heb ik met Yoav, zijn vader en Shai een reis gemaakt langs een aantal oude plaatsen, die ik mijn hele leven al in het echt heb willen zien: Massada, Dode zee, Qumran. In de loop van de avond gegeten in Ubu Gosh, een Arabisch dorp in Israel.
De dag erna sloot de vader van Yoav zich aan, en zijn we naar Jeruzalem en Yad Vashem (Holocaust museum) geweest. Indrukwekkend! ‚s avonds was er een Sjabat familiebijeenkomst. De tradities werden in de familie in ere gehouden, maar ik heb niemand kunnen ontdekken, die nog oprecht gelovig was. Er waren zo’n 20 familieleden aanwezig, waarvan een heel aantal mijn
oma Hugenholtz-Lehmkuhl nog gekend heeft. Bijzonder!
De dag erna doorgebracht bij Shai en zijn familie. ‚s avonds kwam er een enorme hoeveelheid familie, waarvan de ouderen zich mijn oma nog goed gekend hebben. Shai had een lopende diapresentatie met foto’s verzorgd.
‚s avonds laat werd ik weer naar mijn hotel gebracht, maar was eigenlijk nog te fit om te gaan slapen, dus ben ik naar Haifa gewandeld, dat op 20 minuten afstand lag. Wat een geweldig stad is Tel Aviv. Geen spoortje onveiligheid te merken. Heel anders dan ik verwacht had. In Jaffa op een terras wat zitten internetten, kleine hapjes gegeten en wijn gedronken. Laat vertrokken. De volgende ochtend nog even op het strand gezeten, wederom even naar Jaffa geweest, omdat ik deze mooie stad ook bij daglicht wilde zien. En in de loop van de middag kwam Yoav mij ophalen om mijn vlucht met El-Al naar Amsterdam te halen. Wat een geweldig land! Ik kom hier zeker nog een keer terug.
IMG_0089P1000955P1000985P1010034P1010097