Testament Drost van Twente gevonden in Zwolle

Een van mijn albums heb ik gewijd aan de laatste drost van Twente: Hendrik Knijpinga Cramer (1756-1815). Ik had al eens geïnformeerd naar zijn testament, maar naar ik vernomen had, zou dit verloren zijn gegaan. Jammer!
Al zoekende naar andere informatie over de drost kwam ik terecht in het archief van het „Historisch Centrum Overijssel” waar veel testamenten gearchiveerd zouden zijn. 
Ik besloot de gok te wagen en reisde na mijn werk af naar Zwolle om een gokje te wagen. Het archief met testamenten was moeilijk toegankelijk. Ik moest per notaris zoeken, die vervolgens de inschrijvingen chronologisch opgeschreven hadden, en niemand wist natuurlijk wanneer het testament ingeschreven is. Toen ik in enkele uren tijd de archieven van bijna alle notarissen had doorgewerkt, bleef er maar één notaris over, die alleen in 1811 en 1812 in Ootmarsum had gewerkt. Kleine kans en het archief ging al bijna dicht. Tot mijn grote verrassing vond ik hier toch een vermelding naar het testament. Direct aanvraag gedaan om het op te laten halen in de verwachting dat het niet aanwezig bleek te zijn). Na 10 minuten kreeg ik bericht dat mijn bestelling er was. Een enorm pak papier!! Niet alleen het testament, maar ook een arrest van het Hoog Gerechtshof en een boedelbeschrijving. Geweldig! Omdat het sluitingstijd was, kon ik er niet meer tijd aan besteden, maar ik heb gevraagd alles te kopiëren. Op weg naar huis gebeld met iemand van de historische vereniging in Ootmarsum om het goede nieuws te vertellen. 
Vanuit de historische vereniging is de afgelopen jaren veel tijd gestoken in de hertaling van de stukken, en is het de bedoeling dat er tzt een publicatie over geschreven wordt.